Dry needling

Dry Needling is momenteel een veel besproken en uitgevoerde therapeutische behandelmethode binnen de fysiotherapie. Het is een zeer effectieve methode voor de behandeling van chronische (spier)pijn en gerelateerde klachten aan het bewegingsstelsel. Letterlijk betekent het: het gebruiken van een ‘droge naald’. Er worden dus geen vloeistoffen ingespoten, maar alleen gebruik gemaakt van kleine acupunctuur naalden.

Wat houdt Dry Needling in?

Spierpijn of chronische spierklachten worden gekenmerkt door pijnlijke punten in betreffende spier(en). Dit is een zogenaamde ‘spierknoop’ of ‘trigger point’. Op deze punten is een afwijkende activiteit te meten wat kan leiden tot een verminderde beweeglijkheid van de betreffende spier. Vaak kan deze pijn tevens een verminderde beweging uitstralen naar andere delen in het lichaam.

Door kleine acupunctuurnaaldjes in de zogenaamde trigger points te plaatsen‚ ‘ontlaad’ je als het ware betreffende spier, resulterend in verlichting van pijn en herstel in normale functionaliteit. Hierdoor kan de spier weer ontspannen en betreffende functie weer uitvoeren.

Er wordt gebruikt gemaakt van acupunctuurnaalden, maar Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Acupunctuur heeft invloed op de energiebanen in het lichaam en de naalden worden oppervlakkig in specifieke acupunctuurpunten geplaatst. Bij Dry Needling wordt een spier kort geprikkeld, wat direct effect heeft op vermindering van pijn en daarmee meteen ontspanning oplevert. Dit resulteert dan ook direct in een toename van de beweeglijkheid. Een korte en effectieve therapeutische behandeling dus.

Wat is een Trigger Point precies?
Skeletspieren vormen het actieve bewegingsapparaat en zijn bevestigd tussen twee delen van het skelet. Meestal omvatten ze een of meer gewrichten en hebben ze het vermogen om samen te trekken en hiermee beweging te bewerkstelligen. Elke spierbundel bestaat uit spiervezels welke weer opgebouwd zijn uit zogenaamde myofibrillen. Deze myofibrillen bestaan uit actine- en myosinefilamenten. Wanneer een spier goed functioneert schuiven deze filamenten in en uit elkaar en kan hiermee een spierbundel contraheren (samentrekken/korter worden) en relaxeren (uitrekken/ontspannen).

Bij trauma of overbelasting kan de stofwisseling in de spier afnemen waardoor afvalstoffen zich ophopen. Hierdoor kan er een tekort aan zuurstof ontstaan in een specifieke spierbundel met als gevolg dat de actine- en myosinefilamenten niet meer goed langs elkaar heen kunnen bewegen. Resultaat hiervan is dat er een gevoelige/pijnlijke plek ontstaat in betreffende spier. Deze zogenaamde trigger points, ook wel spierknopen genoemd, zijn pijnlijk bij aanraking en kunnen tevens uitstralende pijn geven naar andere regio’s in het lichaam. Langdurig onbehandelde trigger points kunnen leiden tot spierzwakte, algehele beperking in de beweeglijkheid en zelfs verminderde coördinatie.

Triggerpoints uiten zich dus in:

  • Verminderde beweeglijkheid (door verminderde kracht/spierzwakte/stijfheid)
    Pijnlijkheid bij aanraking.
  • Ontwijkend gedrag door onderliggende pijn. Klinisch kan dit herkenbaar zijn in rijtechnische problemen, zoals problemen met nageven, onrustige hoofd-/halshouding, moeite met gebruik van de achterhand, problemen met opzadelen en aansingelen of zelfs staken

Waardoor ontstaan Trigger Points?
Globaal kan het ontstaan van trigger points onderverdeeld worden in:
Acuut trauma (zoals een ongeval, vastliggen, verkeerde beweging, piekbelasting)
Chronische overbelasting (langdurig verkeerde belasting, rijtechnisch incorrect, slecht passend zadel, eenzijdige training etc.)
Systemisch voorkomende factoren (zoals stress, slechte voeding, slecht gebit, infecties/ziekte)
Een combinatie van bovenstaande factoren
Wanneer wordt Dry Needling toegepast?
In feite ontwikkelt elk paard te zijner tijd wel eens trigger points. Indien huisvesting, management en rijtechniek optimaal zijn kunnen de trigger points prima na verloop van tijd vanzelf verdwijnen waardoor beperking in de beweeglijkheid onopgemerkt zal blijven.
Wanneer paarden wat hoger in de sport lopen en er meer eisen aan ze gesteld worden zullen rijtechnische klachten meer opvallen. Veel paardeneigenaren raadplegen steeds vaker een dierfysiotherapeut of paardenarts bij twijfel over de beweeglijkheid van de rug.

Een paardenarts, veterinair chiropractor of dierfysiotherapeut kan door middel van een gedegen klinisch onderzoek analyseren waar betreffende klachten vandaan komen. Het is van belang dat er goed gekeken wordt naar de oorzaak van de problemen en dat, waar mogelijk, het complete plaatje geschetst wordt om herhaling van de klachten te voorkomen. Behandeling van trigger points zal de beweeglijkheid doen toenemen, maar indien de oorzaak niet wordt weggenomen zullen betreffende spieren snel weer terugvallen in hun pijnlijkheid en beperking. Daarbij zal het paard tevens uit zijn compensatie gehaald worden omdat hij door zijn bewegingsbeperking anders is gaan lopen. Dit kan mogelijk voor tijdelijke problemen zorgen indien dit niet goed opgevangen wordt.

Meer informatie

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer 0575 43 23 00.

Contactgegevens

Paardenpraktijk Oost Nederland
Wagenvoortsdijk 11
7218 MP Almen

Telefoonnummer

KvKnummer

09178852

Openingstijden

U kunt elke werkdag* bij ons terecht tussen 8.00 en 18.00 uur.

Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00

* Op nationale feestdagen (nieuwjaar, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis) zijn wij gesloten. Voor spoedgevallen zijn wij wel op deze dagen bereikbaar.

Regio

Apeldoorn, Arnhem, Baak, Beekbergen, Borculo, Bronkhorst, Brummen, Deventer, Didam, Dieren, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Eibergen, Emst, Epe, Groenlo, Goor, Eerbeek, Gaanderen, Hoendelo, Holten, Klarenbeek, Laren, Lichtenvoorde, Lochem, Loenen, Markelo, Raalte, Rheden, Rijsen, Ruurlo, Twello, Toldijk, Vaassen, Varsseveld, Voorst, Vorden, Wehl, Westendorp, Westervoort, Wilp, Zevenaar, Zeddam, Zelhem, Zutphen, Bathmen, , Holten, Lichtenvoorde, Varsseveld, Stokkum, ’s Heerenberg, Haaksbergen, Eibergen, Twello, Gelderland, Nederland